ray casting

Защо са важни специалните ефекти във филмите?

Дали ще е драконът в най-новия филм на Холивуд, графиките на компютърна игра, продукт на ИКЕА или реклама за шоколад, шансът това да е постигнато чрез компютърно графичен алгоритъм за рендене е огромен. Всеки ден ние виждаме резултатите на тези алгоритми без дори да го осъзнаваме. Най-интересното е, че те имитират физическия начин по който ние виждаме света около нас, а именно лъчи светлина и как те си взаимодействат със сцената около нас. В този модул ние ще разгледаме алгоритъм, който позволява да генерираме изображения по дадена карта.


Какво ще правите в този обучителен модул?

В този модул ще разгледаме един от по-базовите алгоритми за визуализиране на сцена. Ray Casting в най-простата си форма изглежда така: 

– Изстреляй светлинен лъч от камерата, през даден пиксел 

– Виж дали се пресича с някой обект 

– Оцвети съответния пиксел на екрана спрямо информацията получена от обекта, с който лъчът се е пресякъл.


За кого е предназначен този модул?

Този модул е за хората, които имат интерес към компютърната графика и искат да получат базови знания върху самата идея зад алгоритмите за визуализиране на сцени. Главно ще използваме чист JS и canvas на HTML. Алгоритъмът се базира на тригонометрия, но не се изискват предварителни знания понеже формулите, които ще използваме, ще бъдат обяснени и изведени подробно. Аналогично и за самото знание по програмиране, то е желателно, но самият алгоритъм е повече математически операции върху числа, които ние ще разгледаме и разберем в детайли. Не се изискват знания по тънкостите или библиотеките на даден език.

Rostislav Georgiev
Ростислав Георгиев, Разработчик в Chaos

За лектора

Винаги съм имал интерес към това как и защо дадено нещо работи, какви са детайлите и тънкостите му и как мога това да го преразкажа по интересен и забавен начин. Работя като програмист в Chaos вече почти 4 години и от още толкова се занимавам с програмиране.  Chaos е Българска софтуерна компания, която стана известна последните години с получаването на технологичен оскар. Голяма част от най-популярните холивудски филми използват техен софтуер, например: „Игpa нa тpoнoвe“, „Aвaтap“, „Nееd fоr Ѕрееd“, „Х-Меn: Дни нa oтминaлoтo бъдeщe“, „Kaпитaн Aмepиĸa 2“ или „Dеаdрооl“.

В свободното си време обичам да тренирам, да чета или да пробвам някоя нова рецепта да сготвя.