Golang
golang animation

Защо да уча Go (Golang)?

Go (или Golang) е език за програмиране, разработен от Google, предназначен за създаването на бърз, надежден и ефективен софтуер. Програмистите използват Go може да се използва за изграждане на широка гама от приложения – уеб приложения, networking приложения, уеб сървъри, бази данни, blockchain приложения и други. 

Go е един от най-бързо развиващите се езици откъм популярност. Go е широко използван от компании като Google, Uber, Netflix, Docker, Kubernetes и други. 

 

Какво ще правите в този обучителен модул?

По време на модула ще вникнем в неща като: 

– бързо запознаване със синтаксиса на Go 

– променливи, условни блокове, цикли, функции 

– структури от данни в Go 

– указатели 

– създаване на собствени структури в Go 

– защо няма наследяване в Go 

– error handling – конкурентност и goroutines 

и ще разгледаме защо създателите на езика са взели конкретни решения при създаването на Golang. 

Също така ще има и практически задачи, с които ще можете да се докоснете до езика.

 

За кого е предназначени този модул?

Изискват се основни познания по програмиране, независимо на какъв език: променливи, условни блокове, цикли, функции, ООП.

Каролина Колева, Софтуерен инженер в Uber

За лектора

Винаги съм имала мечта – да създавам. Чрез дигиталните професии това беше най-лесния и достъпен начин за мен. В училище преминах през графичен дизайн, уеб дизайн и уеб програмиране като през това време спечелих 2 награди за уеб дизайн и достигнах финалния кръг на НОИТ 2017 категория уеб програмиране. Реших да продължа развитието си в сферата на програмирането като завърших Компютърни науки във Софийски университет като през това време бях и асистент по дисциплината „Операционни системи“. Понастоящем съм Software Engineer в Uber, като преди това работих 3 години във VMware.  В свободното си време харесвам да разглеждам различните направления в ИТ сферата като съм се занимавала с роботика и IoT. В последствие открих и се запалих по науката за данни и изкуствения интелект, като успях да ги съчетая с друга моя любима наука – биология, чрез магистратурата ми „Биомедицинска информатика“.