как работи блокчейн

Защо е важен блокчейн?

Когато данните се съхраняват в централизирани хранилища, винаги има опасност от злоупотреба или кражба, но не и в света на блокчейн. Данните се запазват напълно децентрализирано и предоставя по-висока степен на сигурност. Другото важно нещо – системата е напълно прозрачна, което означава, че всеки (буквално) може да види кой на кого колко токена е изпратил и не само.

 

Какво ще правим в този модул?

Първи стъпки в блокчейна – какво е блок, какво е транзакция, какво е sha256, какво е копаене, как се хешират компонентите, как се стига до консенсус, какво са public и private ключове.

 

За кого е предназначен този модул?

Желателно е участниците да имат базови знания в програмирането, но не е задължително.

Ахмет Ахмедов
Ахмет Ахмедов, Quanterall, Blockchain developer

За лектора

Започнах работа като Blockchain Developer преди повече от година, запалих се по време на стажа, където изучавахме тази технология и осъзнах колко е уникална. В момента работя по приложения, които се свързват директно с мрежите на ethereum или други EVM съвместими мрежи. Правим сайтове за продаване и създаване на NFT-та, създаваме wallet-и, чрез които могат да се пратят средства или да се наблюдават транзакциите на потребителя и още много децентрализирани приложения. Интересите са ми: Ethereum smart contract security, auditing smart contracts и всичко свързано с blockchain. Хоби: фитнес и волейбол.